7 Aralık 2014 Pazar
4 Aralık 2014 Perşembe
Singleton Class (Tek Örneğe Sahip Sınıf)
Singleton class'lar kodlama yaparken performans açısından sıkıntı verebilecek durumların önüne geçmeye ve ayrıca oluşabilecek karmaşıklığı engellemeye yarayan bir kodlama tercihidir. Bu class'ın örneği (instance) en fazla bir tane olur. Kodlama esnasında bu class'ın ihtiyaç duyulan bileşenleri bu örnek üzerinden gerçekleştirilir.
Görüldüğü üzere sınıfın constructor'unun erişilebilirliği private olarak belirlenmiştir. Bu sayede dışarıdan yapılan yeni bir nesne oluşturma istekleri erişim sağlayamayacağından dolayısıyla nesne oluşturulamayacak ve hata alınacaktır. Ben bu örnekte en yalın halini gösterdiğim için constructor (yapıcı)'un içini boş bıraktım.
Burada görüldüğü gibi singleton class'a ait yeni bir nesne oluşmasına izin verilmemiştir.
Bu tek olan nesneyi oluşturmak için tipinin static olması gerekir ki (burada static değişkeni döndüren metodumuz da değişken static olduğu için static yapılmıştır) dışarıdan sınıfın ismini kullanarak erişelim. Bu erişim eğer sağlanan ilk erişim ise tek nesne yaratılacak ve referans değişken belirtmemiz üzere bize döndürülecektir. İlk erişim değilde sonraki erişimlerde ilk erişimde yaratılmış olan nesne bize döndürülecektir. Yukarıdaki resimde bu sınıf içindeki bir public metoda erişimin sağlanabileceği tek yöntem görülmektedir. Singleton class kodlama, bir sınıftaki her işlemin tek bir nesne üzerinde olması gerektiği zamanlarda tercih edilir.
2 Aralık 2014 Salı
Microsoft SQL Server 2012 Kaldırma İşlemi (MSSQL Uninstall)
Microsoft SQL Server microsoft kullanıcıları için ihtiyaç duyulduğunda iyi iş gören bir veritabanı yönetim sistemi olsa da bazı nedenlerden dolayı kaldırılması istenebilir ya da gerekli olabilir. Microsoft SQL Server'ın (ya da daha kısaca MSSQL olarak da adlandırabiliriz) kaldırılma işlemi aslına bakılırsa kritik ve nasıl kaldıracağınızı bilmiyorsanız sancılı bir işlemdir. Uninstall programını bulamamışsanız ve direkt olarak Control Panel > Uninstall Program (Denetim Masası > Program Kaldır) bölümünden MSSQL ile alakalı gösterilen her şeyi kaldırma işine girişmiş iseniz bu bazı sıkıntıları yaşayacaksınız anlamına gelir. MSSQL'i bu şekilde kaldırma kesinlikle doğru bir yöntem değildir. Tekrar ihtiyaç durumunda aynı bilgisayara MSSQL'i yüklemeye çalıştığınızda garip hatalar ile karşılaşma ihtimaliniz çok yüksektir. Bunun nedeni programın bütünü ile kaldırılmış olmamasıdır. Bizzat kendim bu hatalara düşerek doğru yolu zor da olsa bulabildim. Kısaca yaptığım işten bahsedersem MSSQL 2012 Enterprise kurulumu yaparken Management Studio henüz çözemediğim bir nedenden dolayı sisteme kurulamadı. Ben de programı tamamen kaldırarak tekrardan kurulum yapmak istedim. Uninstall programını aradım fakat bulamadım (kapsamlı bir arama yapmayarak en büyük hataya burada düştüm halbuki internette de bununla ilgili bir arama yapsaydım her şey daha kolay olabilirdi). Program Ekle veya Kaldır menüsünden MSSQL adına herşeyi kaldırdım ve yeniden yükleme işlemine başlamak istediğimde setup dosyası kuruluma başlamadı bile. İnternetten araştırdığımda uninstall dosyasını da diğer MSSQL Server dosyaları ile kaldırdığımı anladım. Bu uninstall dosyasını geri getirmekte kolay olmadı. Bunun çözümünü setup dosyasından repair seçeneğini kullanarak buldum. Eğer sizde bu durumu yaşıyorsanız buradaki onarım işlemini sağlam bir setup dosyasını göstererek gerçekleştirmelisiniz. Doğru onarım gerçekleştirdiğinizde MSSQL dosyalarınızın tekrar Program Uninstall listesine geldiğini göreceksiniz. İşte bu dosyalar arasında MSSQL'i kaldıracağınız dosya da yüklenmiş olacaktır. Eğer o dosya da hazırsa kaldırma işlemine artık başlayabiliriz.
NOT: Bazı ayarları yapabileceğiniz yolunu bulmakta zorluk çekebileceğiniz konfigürasyon dosyasını yolunda bulabilirsiniz.
Yukarıda şeçili görünen dosya bizim kullanacağımız uninstall programıdır. Buna sağ tık yapıyoruz.
Remove seçeneğini seçiyoruz. Eğer burada ilgili arayüzü açamama problemi yaşamış iseniz setup'ınızın uyumluluk ayarını değiştirmeniz gerekecektir. Bunu setup'a sqğ click properties (Özellikleri) açarak Compability (Uyumluluk) alanından Windows Vista Service Pack 2 olarak ayarlamalısınız. Şimdi açacaktır.
Bu ekran ile karşılaştığınızda sorunsuz ilerliyorsunuz demektir. OK seçeneğine tıklıyoruz.
Burada kurulu olan sunucularınızın listesini göreceksiniz. Eğer siz birden fazla kurmuş iseniz bu işlemleri en baştan diğer sunucu veya sunucular için gerçekleştirmelisiniz. Seçerek Next diyoruz.
Select all (Hepsini seç) diyoruz, tümünü sileceğimiz için.
Next'e tıklayarak ilerliyoruz.
Remove diyerek silme işlemini başlatıyoruz.
Silme işlemi tamamlandığında bu ekran ile karşılaşacaksınız. Close diyerek işlemi bitirmiş oluyoruz. Son işlem olarak Control Panel > Program Uninstall bölümünden SQL Server adına olan bileşenleri kaldırmalısınız. Bu kaldırma işlemini sorun yaşamadan anlattığım şekilde gerçekleştirmiş iseniz artık Microsoft SQL Server'ı sisteminize temiz bir şekilde yeniden kurabilirsiniz.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)