2 Haziran 2014 Pazartesi

LINQ...

LINQ kelime olarak Language Integrated Query(Türkçe'si 'dil ile bütünleşmiş sorgu') açılımına sahiptir. LINQ ile veritabanı işlemleri için sorgu yapmak mümkündür ve kimine göre çok daha yarar sağlar nitelikte olabilir. Bu yapıda kullanılan anahtar kelimelerin bazıları SQL'e yabancı olmayanlar için çok tanıdık gelecek. LINQ ile de ayrıca dizileri, kolleksiyon yapılarını da kolayca sorgulayabiliriz. Aşağıda bir kaç örnekle bunu açıklayacağım;


Yukarıdaki örnek görüldüğü gibi LINQ nun from, where ve select anahtar kelimelerini kullanarak bir dizi içindeki elemanların bizim belirlediğimiz kritere göre çekmeyi başardık. Başka bir örnek daha gösterirsek;



Bu örnekte ise iki adet aynı tipteki dizilerin elemanları arasında bir karşılaştırma yaptım ve eşit değerli olanların görüntülenmesini istedim.
Aslında LINQ'nun en büyük avantajı veritabanı sorgularında çekilen güçlüklerin hafifletilmesi ve bazı zamanlarda esnekliği arttırmasıdır. Bunun yanında bazı LINQ sorgularının SQL tarafında karşılılık bulamaması da unutulmamalıdır. Örneğin örnekte kullanmış olduğum Reverse (ters etme) fonksiyonumuz LINQ nun veritabanı sorgularında karşılık bulamaz. Yani veritabanındaki bir tabloyu bu fonksiyonla tersleyemeyiz.
Bu konuda anlatacaklarım şimdilik bu kadar, ilerleyen zamanlarda LINQ'nun veritabanı sorgulamadaki kullanımlarından bahsedeceğim, kendinize iyi bakın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder