3 Haziran 2014 Salı

VERİ MADENCİLİĞİ VE VERİ AMBARI...

Veri Madenciliği nedir?

        Büyük miktardaki veriler içerisinden önemli olanlarını bulup çıkarmaya denir. Veri madenciliği uygulamalarında alt yapı gereksinimi veri ambarı ile sağlanır.

Veri Ambarı Nedir?

        İlişkili verilerin sorgulandığı ve analizlerinin yapılabildiği bir depodur. Veri ambarı veri tabanını yormamak için oluşturulmuştur. İlgili veriyi kolay, hızlı ve doğru biçimde analiz etmek için gerekli işlemleri yerine getirir.

Veri Ambarının Kullanım Amacı Nedir?

       Gizli ilişkiye ait olan verilerin gün yüzüne çıkartılıp işlenebilmesiyle verim arttırmayı amaçlar. Buna bir örnek gösterirsek;
       Bir alış-veriş merkezinde kahve alan müşterilerin %40'nın mutlaka çikolata türünden de alış veriş yaptığı saptansın. Bu bulguyu göz önünde bulunduran yönetici çikolata reyonu ile kahve reyonunu birbirlerine yakın olacak şekilde yeniden düzenleterek çikolata türü satım oranında belli bir yüzdeye varan artım sağlayabilir. İşte bu imkanı sağlayacak olan sistemin büyük bir parçası veri ambarı dediğimiz depodur. Bize bir stratejik analiz imkanı sunar.

Veri Ambarlarında Şema ve Tablo Yapıları

1. Yıldız Şema (Star Schema)

      En çok bilinen modelleme örneğidir. Modelin ortasında olgu tablosu (fact table) olarak adlandırılan ve içerisinde veri ambarının içerdiği en önemli veri kısmını gereksiz fazlalık bulundurmadan tutan merkezi bir tablo bulunur. Bu tablo boyut tablosu (dimension table) olarak adlandırılan keylerini tutuğu küçük tablolarla ilişkilidir. Bu yapı yıldıza benzetildiğinden bu şemaya Yıldız Şema (Star Shema) adı veerilmiştir.





2. Kar Tanesi Şema (Snowflake Schema)

      Dimension (boyut) tablolarının normalize (Normalization) edildiği, bundan dolayı verinin ek tablolara bölündüğü, yıldız şema modelinin değişik bir biçimidir.Yıldız şemada bulunan olgu tablosu (fact table) aynı şekilde burada da bulunur. Yalnız ilişkili olduğu boyut (dimension) tablolarının da normalize olup ilişkili olduğu boyut (dimension) tabloları bulunur. Bu şemanın yapısı da kar tanesine benzetilir.



3. Olgu Takımyıldızı Şema (Galaxy Schema)

      Karmaşık uygulamalar boyut tablolarını paylaşmak için çoklu olgu tabloları gerektirebilir. Bu çeşit bir şema yıldızların toplamı olarak görülebilir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder