15 Temmuz 2014 Salı

Active Directory hakkında...



           Active Directory yapı olarak etkileşimi olduğu ağ içerisinde var olan kaynaklara erişimin kullanıcı bazında yetkilendirme işlemlerinin ayarlanması amacıyla oluşturulmuş bir dizin sistemidir. Bu işlemler kullanıcıya özel olarakta yapılabilir, kullanıcıları bir gruba tabi tutarakta yapılabilir veya sistem üzerindeki bir printer’a da uygulanabilir.
Staj yapmakta olduğum şirket içinde Active Directory yapısından bahsedersek kullanıcıların, şirket bilgisayarlarının, müşterisi olan firmaların ve varsa bunların çeşitli lokasyonlarının bilgilerini tutuyor, gruplama yapıyor ve bunları Group Policy ile yetkileri düzenlemiş halde tutuyor. Mesela bir şirkete personel alımı durumunda Active Directory içine o personelin hesabı yaratılır, tüm gerekli bilgileri eklenir. O kişiye verilecek bilgisayar için aynı işlemler yapılır ve kişiyle ilişkilendirilir. Bu personel hangi grup içinde yer alacaksa (Sistem yönetim ekibinde ise Sistem Yönetim Grubuna eklenir) o gruba eklenir ve bu ekleme işlemi ile o grubun yetkilerine tabi tutulur. Eklenen personelin sisteme dahil olabilmesi için birer kullanıcı adı ve parolası bulunur. Bu kullanıcı adı ve parola ile lokasyon içinde herhangi bir bilgisayardan sisteme giriş yapabilir fakat kendi bilgisayarından giriş yapmadığı durumlarda standart user olarak işlemini yapabilir. Yani o bilgisayar üzerinde kendi bilgisayarı üzerinde yapabileceği şeylerin hepsini yapamayacaktır. Kendi bilgisayarında oturum açtığında local user olup grubu ya da kendi adına hangi yetkilendirmeler belirlenmişse o yetkiler aktif olur. Standart userların yetkileri farklı bir bilgisayarda oturum açan kullanıcılar için geçerlidir. Standart user olan kullanıcı şirket içerisinde o bilgisayar içerisinde program kaldırma, değiştirme gibi olayları gerçekleştiremeyip sadece programları çalıştırabilir. Eğer kullanıcı domain user (ya da administrator) ise tüm bilgisayarlarda istediği işlemleri gerçekleştirebilecektir.
Active Directory içindeki temel terimlerden bahsedersek ;
·         Domain, kullanıcı ve kaynakları barındırır. Domain’e girmek için kullanıcı adı ve parola kullanılır. İçinde operational unit’leri barındırır.
·         Operational Unit, domainin alt parçalarıdır (Gruplar, user’lar, computer’lar). Kısıtllamalara tabi tutulurlar.
·         Tree, domain içinde belli bir hiyerarşi sağlar.
·         Forrest, içerisinde domainleri barındıran ortamın genel adıdır. İçinde treeler, domainler bulunur.



          Bu sistemde tüm kontrolleri yapıldığı Primary Domain Controller adı verilen bir server bulunur.Bu server’a replike olan Additional Server  adı verilen server’lar bulunur. Bu, sistem için ayrıca süreklilik sağlar. Primary serverda Additional server’ların içerdiği bilgileri barındırır. Bir Additional server’ın problem yaşadığı durumlarda bilgi Primary server’da bulunduğundan geri döndürülebilir, primary serverdaki oluşan bir problemde ise bilgiler zaten Additional server’larda var olduğundan sorun olmayacaktır. Etki alanı denetleyici olarak kullanılan domain controller sunucusunun şirket bütünlüğünü koruması, bilgisayarların daha etkili kullanılması ve güvenliğe kattığı önem bakımından kritik bir konuma sahiptir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder