15 Temmuz 2014 Salı

Local Group Policy Editor'ü ile yetkilendirme...



Merhaba, bugün size Windows üzerinde önceden çoğu kez aklıma gelen fakat bir türlü öğrenip uygulamaya girişim göstermediğim bir olaydan bahsedeceğim. Bu olayı kısaca tanımlarsak bilgisayarda bazı kullanıcılar tarafından çalıştırılmasını veya görülmesini istemediğimiz bileşenlere erişimini engellemesi diyebiliriz. Bu daha çok Active Directory dizin sistemini kullanan kurumlar içindeki kullanıcı, bilgisayar veya printer gibi bileşenler üzerinde erişim yetkilerini belirlemek için kullanılmaktadır. Bu Group Policy denilen sistem ile gerçekleştiriliyor. Ben bu yazıda daha çok localimizdeki bilgisayar üzerinde bazı erişim yetkilerini kısıtlama hakkında bahsetmeyi hedefledim(Local Group Policy Editor). Mesela bilgisayarımız üzerinde arka plan resminin değiştirilmesi ve default olarak gelen Windows Sounds ayarlarının yapılabilmesi yetkisini kullanıcıların elinden almayı deneyelim. Tabi bu yetkileri düzenlemek için o bilgisayar üzerinde admin olarak bu işlemleri yapmalısınız. Engelsiz halde iken engelleyeceğimiz özelliklerin bir ekran görüntüsünü gösterirsem:




Görüldüğü üzere renkli çerçeveye aldığım bölümlere tıklayarak bu olayları standart kullanıcı rahatlıkla yapabiliyordu. Şimdi bu kullanıcının yoluna taş koyma işlemine başlayalım. İlk olarak arama bölümüne gpedit.msc komutunu yazıp arama sonucu çıkan programı çalıştırıyoruz.



Karşımıza gelen arayüzde kısıtlamaları yapabileceğimiz iki tür configuration seçeneği bulunuyor. Computer Configuration üzerinden bir kısıtlama gerçekleştirirsek bu bilgiasayarın kendi üzerindeki kısıtlaması olacaktır. User Configuration bölümünden ise bilgisayarı kullanan userlara kısıtlama getirebiliriz. Biz User Configuration seçeneği altında Administrator Templates ve altında Control Panel (Denetim Masası) dizini altından Personelization (Kişiselleştirme) dizini altından arka planı değiştirilmesini engelleyecek olan bileşeni bulup çift tıklama yapıyoruz. Bu bölümde user'lara uygulayabileceğimiz tüm kısıtlamalar gerçekleştirilebilir, buraya bir göz atmanızı tavsiye ederim.




Karşıma gelen arayüzde Not Configured olarak işaretlenmiş seçeneği Enable yapıp uyguluyoruz.


Aynı şekilde sounds (ses) ayarı yetkisini değiştirebileceğimiz seçeneğiniz bulup çift tıklıyoruz.


Enable olarak işaretleyip uyguluyoruz.



Dilersek yukarıdaki seçenekten local üzerinde program ekle veya kaldırma işlemini de kısıtlayabiliriz.


Ya da yukarıdaki seçenekten olduğu gibi Control Panel (Deneim Masası)'ine erişim yetkisini de kısıtlayabiliriz. Fakat biz şu an bu işlemleri gerçekleştirmeyelim.


Yukarıda yapmış olduğum iki seçeneği Enable olarak değiştirmiş iseniz cmd'yi açıp komut satırına gpupdate /force yazarak yapılan yetkilendirme işlemlerini aktif edebilirsiniz. Eğer bunu yapmaz iseniz bu değişikliklerin aktif olmasının biraz gecikme olasılığı var. Karşınıza gelen soruya y veya e (YES/EVET) olarak girdiğinizde oturumunuz kapanacaktır ve işlemler aktif olacaktır. Bu işlemi yapmadan önce işlemin aktif olup olmadığını kontrol edin, eğer aktif olmuş ise bu işlemi gerçekleştirmenize gerek yoktur. Yeniden logon olunduğunda ya da işlemler aktif olmuşsa;



İşaretlemiş olduğum alanlara tıklayamadığınızı göreceksiniz. Bu işlemi eski haline döndürmek için aynı şekilde Enable yaptığınız seçeneği Not Configured yapıp apply etmeniz yeterli olucaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder