29 Mayıs 2015 Cuma

Blogger yönlendirme CNAME sorunu (Find Second CNAME record of Website or Blog Second Time)

Blogger hesabınızdan oluşturmuş olduğunuz bloğun alan adı .blogspot.com gibi ek karakter dizisi içerdiğinden uzun bir alan adı olmakta ve pek kullanıcı dostu olmamaktadır. Bu sebepten dolayı bloğunuza çok daha okuması ve yazması kolay bir alan adı almak isteyebilirsiniz. Ben yakın zamanda öyle yaptım ve eesevinc.blogspot.com.tr olan blog alan adımı www.emresevinc.net alan adını tahsis ederek bu adrese yönlenmesini sağladım. Belki de bu çok kolay bir işlem bu videoda da göründüğü gibi halledilebilmekte.(http://www.isimtescil.tv/2012/05/domaini-bloggera-yonlendirme/). Bu işlemleri gerçekleştirirken yaşadığım sıkıntıyı kısaca özetleyeyim. Video'yu da izlediyseniz ikinci bir CNAME ekleme işleminde blogger'dan tahsis etmiş olduğunuz alan adına ait(benim örneğimdeki www.emresevinc.net) aldığınız gerekli karakter dizilerini isim tescilde de uyguladıktan sonra isim tescilde yanlışlıkla veya farkında olarak DNS yapılandırmasını varsayılana döndürürsek çalışması için bu yapılandırmayı tekrar yapmamız gerekecektir. Durum şu ki her şeyi baştan uygulamaya kalktığımızda bloggerdan alan adımıza ait CNAME kaydı için gerekli karakter dizisi(Hata 12'nin döndüğü arayüzü hatırlayın) ilk işlemdeki gibi dönmeyecek ve direkt kaydedilecektir. Bunun nedeni ilk kaydet işleminde google'ın bunu bir yere kaydetmesi ve sonuç itibari ile kayıtlı olmasıdır. Eğer önceden kaydetmediğiniz bir alan adını o bölüme girerseniz Hata 12'nin yani CNAME için gerekli karakter dizilerinin döndüğünü görürsünüz çünkü girdiğiniz alan adı kaydedilmemiştir. Sorun şurada ilk girişte ulaştığımız CNAME için gerekli karakter dizisine tekrar nasıl ulaşacağız? Çözümü ise şu adrese giderek bulabilirsiniz:





Google Webmasters Verification Tools linkine tıkladığınızda google hesabınızla giriş yapmanız gerekecek. Sonra herşeyiyle çok net bir arayüzle karşılaşacaksınız. Bu arayüzde üstte anlattığım blogger üzerindeki işlemlerde kayıt edilmiş(doğrulanmış) ve kayıt edilememiş(doğrulanmamış) alan adları listelenecek.





CNAME kaydınızın bilgilerine ulaşabilmek için doğrulamış olduğunuz adreste sağ taraftaki Doğrulama Ayrıntıları kısmına tıklayınız.




Şöyle bir arayüzle karşılacaksınız ve Ayrıntılar kısmına tıklarsanız CNAME kaydı için bilgileri görüntüleyebilirsiniz. Burada unutulmaması gereken şey CNAME kaydı sizin blogger'ınıza özel değil alan adınıza özeldir. Aslında bu bilgiyi araştırıp bulana kadar o arayüzde Google'ın küçük bir ibare ile bu durumda neler yapmamız gerektiğini belirtmiş olması çok daha güzel olurdu.

4 yorum:

  1. Allah razı olsun Hocam çok yardımcı oldunuz. :)

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkürler, inanılmaz faydalı bir bilgi fakat sizden başka konuyu açıklayan olmamış.

    YanıtlaSil