21 Mayıs 2014 Çarşamba

Entity Framework başlangıç...

Merhaba, birazdan size Microsoft Visual Studio IDE'si içinde bize sunulan çok kullanışlı bir yapı olan Entity Framework'ten bahsedeceğim. Entity Framework (EF) ilk olarak .NET 3.5 SP1 ve Microsoft Visual Studio 2008 SP1 ile 11 Ağustos 2008 tarihinde gelmiştir.  Kısacası Entity Framework .NET platformu için geliştirilmiş olan ORM frameworklerinden biri. Ayrıca proje geliştirirken sıklıkla kullanılan ve büyük bir yükten kurtaran bir yapıdır. Projemiz ile veritabanımız arasındaki bağlantıda uyguladığımız işleri bir angarya olarak görme düşüncesi alacak birazdan bizleri. İşe koyulursak ben yeni bir Windows Form Application projesi açtım fakat dilerseniz siz WPF projesi açıp daha kapsamlı bir proje alt yapısı oluşturabilirsiniz. İkisinde de yapacağımız işlemler aynı ;


TOOLS bölümünden Connect to Database... seçeneğine tıklıyoruz.


Change... butonundan bağlanacağımız veritabanı kaynağını şeçiyoruz.


Server name bölümünde bilgisayarımız ile eşleştiriyoruz. İlk durumda eşleştirecek bir isim gelmezse Refresh butonuna tıklayıp yeniliyoruz.


Select or enter a database name :          bölümünde veritabanı sunucumuzda kayıtlı olan database isimleri listelenecek. Hangi database'e bağlantı oluşturacaksak onu seçiyoruz.

Son olarakta Test Connection butonuna tıklayıp oluşturulacak bağlantıyı test ediyoruz. Bağlantı başarılı mesajını gördükten sonra OK butonuna tıklıyoruz.

Gördüğünüz üzre sol tarafta database tabloları listelendi. Buradan anlaşıldığı gibi bağlantıyı kurduk, şimdi sıra geldi Entity Modeli'mizi oluşturmaya.

Projemize sağ click yapıp Add seçeneğinden New Item... şeçeneğini tıklıyoruz.


ADO.NET Entity Data Model seçeneğini seçip Add butonuna tıklıyoruz. Dilersek modelimize Name bölümünden bir isim verebiliyoruz. Benimki default olarak kalsın.


Generate from database seçeneğini seçip Next> butonuna tıklıyoruz.

Bağlantımızı sağlamış olduğumuzdan dolayı default olarak bağlantımız seçili olacaktır. Entity  Next> butonuna tıklayalım.

Eğer database'inizdeki tablo isimleri İngilizce çoğul eki olan 's' uzantısıyla birlikte kodlansın istiyorsanız Pluralize or singularize generated object names seçeneğini check ediyorsanız. Tables seçeneğini check edip Finish butonuna tıklıyoruz.

Görüldüğü üzre Modelimizi de oluştururduk ve tabloların diagramı önümüze geldi. Bağlantımızı bir Refresh etmekte fayda var. Bir önceki resimde görünen bağlantı hatası böylelikle düzeldi.


Kod bölümünde tablo isimlerimizi de görüyoruz bundan sonra iş kodlama yeteneğine kalıyor. Tabi öncelikle Entity Framework kodlama biçimleri hakkında bir ön çalışma yapmış olmalıyız. Bu konuda anlatacaklarım bu kadar kendinize iyi bakın, görüşmek üzere...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder