26 Mayıs 2014 Pazartesi

Entity Framework örnek çalışma

İyi günler, birazdan size önceden bahsetmiş olduğum ve projelerinizde başvurmanız muhtemel olan Entity Framework'un kalıp olan bir kaç kod yapısını anlatacağım. Aşağıdaki anlatacaklarımı önceden anlatmış olduğum Entity Framework başlangıç... başlıklı konunun devamı olarak nitelendirebiliriz. Yani o konuda anlatılanlar aynı şekilde burada uygulandı. Yalnızca önceki anlattığım bir Windows Form Application iken bu sefer anlatacağım bir WPF uygulaması. Bu bize yapılan işlerde bir değişiklik sağlamayacak, zaten önceki konuda da bundan bahsetmiştim.

İlk olarak database'imizden verileri bir Data Grid'e nasıl çektiğimizden bahsedeceğim. Öncesinde Data Grid'in ne olduğundan bahsetmekte bir yarar olabilir. Data Grid veritabanımızdaki verileri üzerinde yansıtan bir objedir. Fakat sütun isimlerini değiştirmek, arka plan regini ayarlamak gibi artı olarak elbette birkaç özelliği de var. İşe koyulursak;


Data Grid'i Toolbox'umuzdan tutup sürükleyerek penceremizin içine atıyoruz. Burada ayrıca WPF projesinin Windows Form'a göre artı olan bir özelliği XMAL kodlama arayüzünü aşağıda fark etmiş olabilirsiniz. Bu kodlamada bazı kolaylılklar getiriyor. Kod yazma işlemini dilerseniz buradan da yapabilirsiniz. Mesela ben Data Grid ismini burada Name="dataGridim" olarak değiştirdim. XMAL kısmına bakarsanız bunu göreceksinizdir. Tekrar konumuza dönersek ben bu pencere load(yüklemek) olduğunda veritabanındaki verilerin son güncel halini alınmasını istiyorum. Bu yüzden sağ alttaki Properties bölümünden Eventleri(yıldırım sembollü buton) görüntüleyip buradan Loaded textboxunun içine çift tıkladım ve kod arayüzüne geçtim.


Burada önce veritabanının içinden verileri almak için bir nesneye ihtiyaç duyuyoruz. Bu yüzden bu nesneyi hemen üstte yarattım.


Üstteki resimde gördüğünüz kodları yazıp projenizi Start ederseniz yine yukarıdaki resimde görünün pencereyi elde edersiniz. Kısacası veritabanımızdaki verileri Data Grid içine yansıttık. Koddan biraz bahsedersek var veri tipinde bir değişkenin içine üstte yaratığımız nesneyi de kullanarak verileri bir liste halinde attık ve Data Grid içine koyduk. Kodun başında Data Grid'imizin Itemlerini temizlememizin nedeni her load işleminde bu kodun çalışacak olmasıdır. Fakat bazı zamanlar isteklerimiz bununla sınırlı kalmıyor. Veritabanın da iki tabloyu join edip bu bilgileri nasıl yansıtacağız? Sutun adlarını nasıl ayarlayacağız? Bunu aşağıdaki resimle beraber anlatmaya başlayacağım. İyi denilecek kadar sql komutlarını tanıyorsanız bu kod kalıplarında pek zorlanmayacaksınızdır.


 Yukarıda yazmış olduğum kod EF'in en genel kod yapılarındandır. Verileri istediğimiz formatta çektik, sutun isimlerini de ayarladık,listeledik ve Data Gridimizin içinde yansıttık. Ayrıca Data Gridimizin arka plan rengini ayarlamak isteseydik hem buradan kod ile ya da XMAL arayüzünde ya da Data Grid Properties alanından ayarlayabilirdik. Bu konu üzerinde anlatacaklarım bu kadar, iyi günler dilerim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder